Ophalen          

Opvoeden begint vanaf dag 1, dus vanaf ophalen. Het is belangrijk dat het ophalen rustig gebeurt om de hond niet te veel indrukken mee te laten krijgen. De hond heeft al een lange reis achter de boeg. Als de hond overgedragen is en papieren zijn in orde, dan is het zaak rustig maar zo spoedig mogelijk naar huis te gaan. Het is niet nodig de hond bij een lange reis onderweg te laten plassen. Dit brengt juist te veel stress met zich mee en een risico dat de hond wegglipt. Verzeker u ervan dat de halsband en riem die u meekrijgt of zelf heeft meegenomen van de juiste maat zijn en goed vast zitten. Bij een heel angstige hond of geen juist materiaal kan de hond in de bench blijven tot bij de auto. Een bench is de veiligste manier van een buitenlandse hond vervoeren tot aan huis.

Aankomst thuis
Laat de nieuwe hond in alle rust kennismaken met de andere huisdieren en familieleden. Laat de hond zelf contact maken en dwing dit niet af. De hond zal dit op zijn eigen manier en tijdstip doen. Wanneer de hond dit nog niet doet, laat deze dan met rust en probeer geen oogcontact te maken. Met andere huisdieren zal de rangorde bepaald worden en dit gaat meestal vanzelf. Wanneer er vervelende situaties ontstaan voor de nieuwe hond, haal dan de hond er even uit en bouw dit langzaam op. Soms gaat dit in de tuin of buiten beter. Vergewis u ervan dat uw tuin geheel afgesloten is en dat tussendeuren gesloten zijn bij het openen van een voor- of achterdeur. Let hierbij ook op kinderen! Deze zullen hier vaker aan herinnerd moeten worden. Laat de nieuwe hond de eerste dagen aan de riem in de tuin en kijk hoe dit gaat. Sommige honden kunnen tegen een verticale schutting opklimmen! Ook tuinmeubels of containers kunnen als springplank gebruikt worden! De hond zal de eerste dagen een plas of een poep in de tuin doen. Laat de hond een eigen plekje opzoeken in huis. Die leuke mand op die handige plek in de woonkamer is wellicht niet het plekje dat de hond uitkiest. Zet water neer en geef de hond af en toe en kleine lekkernij om deze gerust te stellen.

Katten

Bij sommige honden is bekend of ze wel of niet met katten kunnen, maar zeker weten doe je dit eigenlijk nooit. Ook dit moet je langzaam opbouwen. Als het in het begin niet al te veel problemen geeft, hou ze gelijkwaardig. Geef ze samen eten en tegelijk wat lekkers en haal ze samen aan. Wanneer het in het begin nog niet zo wil vlotten, kun je ze ook nog even apart houden met een geurbron van de ander in de buurt. Zo wennen ze wel vast aan elkaars luchtje en probeer je het langzaam op te bouwen. Als de kat boven gaat wonen, haal deze dan steeds weer naar beneden en geef deze beneden eten samen met de hond.

Kinderen

Laat kinderen nooit alleen met een hond. Blijf altijd alert en in de buurt. Zeker met eten van de kinderen en met speelgoed moet je voorzichtig zijn. De hond kan denken dat dat koekje voor hem is of dat dat speelgoed leuk is om mee te spelen. De hond kan ook uw kind als speelkameraadje gaan zien en honden onderling kunnen heel fel spelen en u wilt niet dat ze dat met uw kind doen. Laat kleine kinderen altijd hoger dan de hond zijn, dus niet op de grond kruipen.  Neem de kleine op schoot of zet deze in een kinderstoel of box. Leer de hond gelijk dat een box verboden terrein is. Wanneer een kind lager is dan de hond kan de hond dominante trekjes krijgen. Hij vergelijkt dit met een hond die onderdanig gaat liggen. Ook met kinderen en gezinsleden zal de nieuwe hond de rangorde gaan bepalen. Zorg te allen tijde dat alle gezinsleden boven de hond staan.

Uitlaten

Het is zaak dat u de eerste dagen veel kleine stukjes met de hond naar buiten gaat. De hond heeft nog geen behoefte aan lange wandelingen want hij heeft nog heel veel nieuwe dingen aan zijn hoofd. Wandel kleine stukjes om het huis en u zult zien dat hij deze stukjes gaat herkennen en vaak op dezelfde plekjes gaat plassen of poepen. Tevens weet de hond dan dat hij regelmatig naar buiten gaat waar hij kan plassen en poepen om ongelukjes in huis te beperken. Ongetwijfeld zal de hond de eerste dagen een ongelukje in huis hebben omdat hij nog niet weet waar te plassen en te poepen. Neem hem dat niet kwalijk!  Haal losse kleedjes en deurmatten even weg want die kiezen ze vaak uit om op te plassen of te poepen. Een volwassen hond zal dit heel snel na een paar dagen doorhebben. Honden willen niet plassen of poepen in de omgeving waar ze wonen, slapen, eten en spelen. Bij een pup is dit natuurlijk een ander verhaal. Dit duurt langer en zal meer getraind moeten worden.

Uitlaten vervolg

Breid het uitlaten steeds wat verder uit via vast routes. De hond krijgt door de herkenning steeds meer zelfvertrouwen. Een buitenlandse hond heeft van nature en door erfelijke eigenschappen een zwerfinstinct in zich. Ook al is de hond vrij jong gevonden en heeft hij wellicht niet of niet zo lang gezworven, het zit in de genen. Dat betekent dat, wanneer de hond uit het buitenland door een voordeur naar buiten zou rennen en ergens van schrikt, hij het op een lopen zet en zich gaat gedragen als een zwerfhond. En die gaan lopen. En in het begin schrikken ze nog van een heleboel dingen die ze gewoonweg nooit gezien of gehoord hebben in het buitenland. Toeterende auto’s, motoren, een bus, gillende kinderen, een voetbal, een andere hond, een klapperend hekje, een fiets, andere mensen etc. De hond kan dan ook in het begin nog zeker niet los. Verzeker je ervan dat het materiaal dat je gebruikt goed is en niet los kan schieten in geval van paniek. In het begin zal de hond aan een korte lijn vlak bij je lopen. Dit geeft ook zekerheid voor de hond. Later kun je en lange lijn gebruiken en kijken hoe de hond reageert. Wacht hij netjes op je aan het eind van de lijn? Komt hij af en toe weer teruglopen naar je toe? Dit kun je buiten trainen met iets wat de hond erg lekker vindt. Komt hij als je hem roept? Als je inmiddels zo’n band met hem hebt opgebouwd, kun je het los proberen op een omheind terrein en kijken hoe het gaat. En hierna pas op andere stukken waar het mag. Dit is bij elke hond heel verschillend maar over het algemeen duurt het toch wel een paar maandjes om elkaar goed te leren kennen hierin. Ook zal u eerst moeten weten hoe de hond op andere honden reageert.

Tot slot

Wat belangrijk is bij elke hond maar misschien nog wel meer bij buitenlandse honden, is dat u consequent en duidelijk bent. De hond is dan erg blij met u en wordt een gezellige hond. Wees duidelijk vanaf dag 1 in wat wel mag en wat niet mag en leer hem direct de duidelijke commando’s:           

NEE, ZIT, BLIJF, WACHT.

Advies artikelen:

  • Een goed passend tuig (evt verstelbaar) van goede kwaliteit
  • Een stevige korte kiem
  • Een uitloop riem, let op het aantal KG!
  • Een mandje met honden speelgoed
  • Evt GPS tracker voor grote afstand!

logo

 Natuurlijk kunt u ook gaan trainen met de hond en als er problemen zijn kunt u altijd contact opnemen met de stichting.

Tekst is geschreven door Pet CheckUp. 

Voor meer informatie : petcheckup.nl@gmail.com