Informatie voor toeristen op vakantie in Turkije

Tijdens je verblijf in Turkije bestaat de mogelijkheid dat je in contact komt met een straathond. Sommige van hen dragen een oortag. De overheid gebruikt deze tag om aan te geven dat de hond gesteriliseerd is en gevaccineerd tegen hondsdolheid. Op zich is dit een goed initiatief, maar het merendeel van deze honden wordt gedumpt op plaatsen waar ze weinig voedsel of water vinden en vaak zijn het locaties waar ze gevaar lopen om gedood te worden of om slachtoffer te worden van een auto-ongeluk.

Honden die 2geen oortag hebben zijn dieren die NIET gesteriliseerd en gevaccineerd zijn. Vormen ze daardoor een risico op ziektes als hondsdolheid? Neen… Turkije is nog niet rabiësvrij verklaard, maar gedurende al die jaren dat Marina er actief is, is er nog nooit een geval geweest van hondsdolheid of enige andere overdraagbare ziekte van dier op mens. Dus maak je vooral geen zorgen. Geef de honden de aandacht, liefde, voeding en verzorging die je op dat moment kan geven!

Vaak krijgen wij noodoproepen vanuit het hele land. Helaas is onze opvang klein en is het een privé- initiatief. Wij zijn gevestigd in de regio Antalya (Zuid-Turkije) en zijn niet in staat om alle dieren te helpen. Als het mogelijk is, helpen we met alle plezier, mits voldoende medewerking en hulp van diegene die de hond gevonden heeft.

Ben je als toerist verliefd geworden op een straathond en wil je die meenemen naar huis? Dat kan… Maar niet zonder meer! Turkije is een land waar nog steeds een strikte uitvoerprocedure geldt. Deze is niet alleen lang maar ook duur en complex. De hele procedure neemt ongeveer 4 maanden in beslag.

Vaak krijgen we de vraag of we zo’n hond in de opvang kunnen opnemen en alles in orde brengen om hem naar België of Nederland te brengen. Ook dit is natuurlijk niet onze kerntaak, maar we bekijken altijd of dit mogelijk is. Dit kan alleen op voorwaarde dat het verliefde toekomstige hondenbaasje de volledige kosten voor opvang en uitvoerprocedure vergoedt en aan het eind van de procedure zelf zijn lieveling in de opvang komt ophalen en naar huis brengt.

De gemiddelde kosten hieraan verbonden

– 200 euro (bloedtest, vaccinaties, microchip, uitvoerdocument)1
– 60 euro (sterilisatie) De organisatie laat geen honden vertrekken zonder dat dit in orde is.
– 160 euro voeding, verzorging, ontvlooiing en ontworming voor een periode van  4 maanden
– Tussen 100 euro reservatiekosten op de vlucht
– Alle extra dierenartskosten
– Als u de hond zelf niet ophaalt, 1/4
de van een retourticket.

Dit kostenplaatje ligt beduidend hoger dan wat we aanrekenen als onkostenvergoeding bij adoptie van een hond die we zelf hebben gered. We houden de vergoeding bij adoptie laag omdat we ook financiële steun halen uit onze ruime waaier aan activiteiten zoals verkoop van gadgets, recyclageacties, spaarpottenactie en dergelijke meer. Als je als toerist een hond vanuit Turkije naar België of Nederland wil meenemen, worden de reële onkosten aangerekend.